Betjordloppa
Chaetocnema concinna u.a.

På lantbruksväxterna är det nästan endast sockerbetor som angrips medan den däremot är vanlig på t ex pilörtarter liksom skräppor och andra Rumexarter.

Gruppering
Skalbagge, bitande.

Angriper
Grodd, blad.

Skadebild
Genom gnag på den späda groddplantan vid uppkomsten kan angreppen resultera i ett luckigt bestånd. Hjärtbladen och de första örtbladen kan uppvisa många små grårandiga runda hål i bladytan.

Skadegöraren
Den fullvuxna skalbaggen är svart och metallglänsande. Den blir ca 2 mm lång och bakbenen är kraftigt utvecklade vilket ger den en utmärkt hoppförmåga. Skadorna på betans ovanjordiska delar är uteslutande orsakade av den fullvuxna skalbaggen. Larven som kan bli upp till 4 mm lång är vitaktig och lever nere i jorden. Där kan den emellanåt skada betans rötter. De jordloppor som normalt uppträder som skadedjur på oljeväxter t ex den randiga jordloppan kan också uppträda som skadedjur på sockerbetor.

Anmärkningar
Torrt och varmt väder gynnar angreppen av jordloppor. Det är därför ingen tillfällighet att de svåraste angreppen av jordloppor ofta inträffar på det soliga Gotland.