Ärtbladlus  
Acyrthosiphon pisum (=A. onobrychis)

Uppträder främst på ärter men också på åkerbönor och andra baljväxter som t ex klöver, lusern, vicker o s v. Hos ärtbladlusen förekommer flera olika former och på ärter uppträder främst gröna bladlöss.

Gruppering  
Växtlöss, sugande.

Angriper
Skott, blad, blomma.

Skadebild
Hämmad skottillväxt. På starkt angripna plantor blir baljorna dåligt utvecklade, och till följd av bladlössens sugning blir bladen krusiga och bladstjälkarna vridna.

Skadegöraren
Ärtbladlusen är en relativt stor bladlus 3-5 mm lång och vanligtvis grön till färgen men emellanåt också gul- eller rödaktig. Antennerna liksom benen är i spetsen bruna, ögonen är mörkröda till färgen. Baktill på kroppen har den långa smala ryggrör (sifoner). Det uppträder såväl vingade som ovingade former. Larverna liknar till utseendet de fullbildade insekterna.

Anmärkningar
Genom sin färg (ljusgrön) och eftersom de till en början uppehåller sig i de hopvecklade bladen i toppskottet kan ärtbladlusen vara svår att upptäcka i inledningsfasen. Under gynnsamma förhållanden kan sedan uppförökningen ske snabbt och skadetröskeln kan hastigt bli passerad.