NY PÅ JOBBET: Sven Ståhlberg blir arbetskamrat med Tomas och Erik i Lidköping

2021-01-21

Sven, född 1961, är uppvuxen på ett lantbruk med mjölkproduktion i Moholm utanför Töreboda. Lantmästarexamen togs 1997. Den 11 januari började han på Gullviks.

– Efter examen började jag på Scan Farmek i Uppsala som produktionsrådgivare för suggringarna i området. Jag kände ganska snart att jag saknade växtodlingen och flyttade hem till Skaraborg. Jag jobbade i många år på Länsstyrelsen i Skara och var delaktig i många utbildningar tillsammans med Hushållningssällskapet. Jag lärde mig jättemycket under de tio åren. Jag blev allround. Det var en bra skola som jag har stor nytta av fortfarande.

2008 skulle Lantmännen börja sälja till grönsaks- och fruktodlare och Sven sökte säljjobbet och fick tjänsten.

– Jag fick börja med en tom kundlista. Det var något helt nytt, men Lantmännen höll inte ut mer än 1,5 år och sedan skulle man renodla och inte hålla på med specialodlingar. Jag fick förfrågan om att börja på Lantmännen i Lidköping mot lantbrukare och tackade ja. Det var spännande och jag jobbade där några år innan Hushållningssällskapet dök upp och jag blev HIR-rådgivare. Två år var jag där. Det var intensivrådgivning med mycket växtskydd och gödsel.

Sven beskriver det jobbet som väldigt aktivt på sommaren, men tyst på telefonen under vintern.

– Jag var mer van vid säljarbete än jag trodde, så när jag fick en förfrågan från Lantmännen att komma tillbaka ville jag det. De har så stora portföljer och jag ville vidare så nu blir det Gullviks. Det är ett företag med spetskompetens inom växtskydd och jag känner Tomas och Erik sedan tidigare.

Sven berättar att det är roligt med kundkontakt och att det är kul att ta nya affärer.

– Vanligtvis handlar affärer om förtroende. Att man litar på varandra. Priset får då en mindre betydelse.

Privat är Sven sambo med Maria som han träffade på Alnarp. De har två gemensamma barn och bor i Hajstorp strax norr om Töreboda där de har två hus, varav ett hyrs ut till sommarturister.

– Jag gillar amerikanska 50- och 60-talsbilar. Sedan många år står en Buick Elektra -62 i garaget. Jag gjorde en motorrenovering som tog åtta år, men nu går den.

Paret har även en skogsfastighet i Småland. Den mesta skötseln står Södra för, men Sven och Maria sköter om ett antal hektar själva för att ha koll.

-Vi har mycket viltskador främst från älg och rådjur, berättar Sven. Varje nyplantering måste skyddas och det tar tid. Frystejp på topparna är hittills bäst.

Semester långt bort försöker man åka på varje år och då kring årsskiftet när det är lite lugnare på jobbet.

– Vi skulle åkt till Australien i år, men pandemin har satt stopp för det. Vi har varit på Nya Zeeland innan och det är ett fantastiskt land. Vi brukar vandra när vi är ute och reser, vi försöker se och lära.

Sven! Du är välkommen till oss och vi hoppas att du ska grunna ut många sätt att fånga kunder på!