NY PÅ JOBBET: Simon Wancke – osvensk kille med många järn i elden för lantbrukarnas bästa

2021-01-18

Gullviks inleder 2021 med en ström av nyanställda och först ut är Simon Wancke som ersätter Fabian i området Bohuslän, Dalsland och Värmland. Måndagen den 4 januari var första arbetsdagen.

Simon föddes i Trosa 1991 och långt från lantbruksbranschen. Pappa är ingenjör och mamma distriktssköterska och det närmaste Simon varit lantbruket är en lantbrukande släkting som utvandrade till Oregon på 1800-talet. Men intresset ramlade över honom av en slump när det var dags att välja gymnasium. Farfar var det som fick in honom på det spåret.

Annars var det pilotyrket som hägrade sedan tidig ålder. Simon:

– Pappa fick ett erbjudande om jobb i New Jersey, USA, och vi flyttade dit i slutet av 90-talet. Det flögs ett antal gånger över Atlanten och det var då jag kom på att jag ville bli pilot. Jag började toksatsa på det redan i ung ålder, men när vi sedan kom hem två år senare och det så småningom skulle väljas till gymnasium nämnde farfar en annons om Sörmlands Naturbruk – Öknaskolan och eftersom mina intressen är maskiner och växtodling åkte jag dit på ett öppet hus, sökte, kom in och landade rätt från dag 1!

– Där någonstans insåg jag att flyget skulle vara mer ett intresse och min profession lantbruket. Jag ställde om siktet till Alnarp ganska tidigt och på den vägen är det, berättar Simon via ett Teamsmöte.

Parallellt med skolan jobbade Simon på en gård och därefter fick han jobb som traktorförare.

– Sedan ringde skolan och erbjöd ett jobb som instruktör. Det blev tre år där innan jag började på Alnarp där jag gick lantmästarutbildningen med inriktning företagsekonomi.

Blivande hustrun träffade Simon på Alnarp. Hon gick året över och blev därmed klar ett år tidigare. Hon fick jobb på Länsstyrelsen i Jönköping och Simon började jobba på en gård i Småland efter studierna. Sedan hörde skolan av sig igen och erbjöd ett jobb som driftledare och samordnare med huvudansvar för planering och ledning av det operativa arbetet för ca 15 medarbetare – ett jobb som han efter tre år nu lämnar för Gullviks.

– Jag kommer från primärproduktionen, jag har varit ute och jobbat i tio år på olika sätt och jag har träffat många rådgivare och säljare som haft mig som kund. Jag har ett genuint intresse av erfarenhetsutbyte och jag har lätt att sätta mig in i kundens situation. Jag ser fram emot att få vara ett bollplank till lantbrukaren och även om jag inte alltid har svar på alla frågor direkt, kommer jag att känna mig trygg i en organisation som bär på ett stort kunskapskapital. Jag kommer att växa i den kunskapen.

Simon säger också att han gärna tänker utanför boxen och att han ser fram emot att utgå från den aktuella gårdens behov och förväntningar. Han vill finnas med på kundens resa där varje produktionscykel är unik.

Att paret Wancke velat slå sig ner i hustruns barndoms landskap Värmland har de varit på det klara med länge. Hus köptes och för ett drygt år sedan flyttade de in och Simon har därmed veckopendlat till jobbet i Sörmland. Första barnet föddes sommaren 2018 och nummer två väntas ankomma runt Valborg.

– När jobbet på Gullviks utannonserades ansåg jag mig skyldig att söka det, säger Simon med ett skratt. Jag är målinriktad och nog lite osvensk. Jag fick en annorlunda start i livet i och med att jag gick mina första år i skolan i USA. Där lär man sig att tala om för världen vem man är.
Simon berättar också att när han sagt att han ska sluta och istället börja på Gulllviks har alla utropat ”vad roligt, det är ett företag du kommer tycka är helt fantastiskt”.

– Det har varit samma återkoppling från hela landet, säger Simon.

Fritid, har du någon sådan?

– Ja, det har jag, men den är hårt knuten till mina förtroendeuppdrag. Jag är väldigt intresserad av styrelsearbete och strategiskt arbete. Ett av uppdragen är i Bryssel. Jag är vice ordförande i CEJA – European Council of Young Farmers. Det är en paraplyorganisation för 33 unga bondeorganisationer från 25 länder. Bland övriga uppdrag finns bland annat Sveriges Lantmästarförbund, LRF Ungdomens Riksstyrelse och Stiftelsen Lantbruksforskning.

När Simon inte är på möten går fritiden åt till familjen och han tycker om att vara ute i skog och mark.

– Vattnet lockar under sommaren. Är man född i Trosa ligger vattnet nära hjärtat. Nu har jag nära till Vänern och jag har lärt mig att det inte är någon liten pöl, men familjen har också ett lantställe i Stockholms skärgård där vi gärna spenderar mycket tid. Sedan hoppas jag på snö, avslutar Simon vårt samtal. Skidåkning är ett stort intresse.

Sammanfattningsvis kan man säga att det verkligen inte är några duvungar som Gullviks anställer. Vi ser fram emot att lära känna dig Simon och du är så välkommen till Gullviks!