NY PÅ JOBBET: Erik Eriksson är hängiven växtodling sedan han kunde gå – fast det började med traktoråkning hos morbror

2022-03-01

Erik Eriksson, 26 år från Örebro, börjar som timanställd på Gullviks i Kumla fr o m den 1 mars och som fullfjädrad anställd från den 12 juni.

Erik fastnade för lantbruk redan när han var liten. Inte via föräldrahemmet utan genom en morbror som har gård bredvid. En gård som är verksam inom växtodling och skog.

– Jag åkte traktor när jag var liten och det var det som lockade från början, men ju äldre jag blev desto mer delaktig blev jag och sedan började jag sommarjobba på en granngård vars ägare är kusin med Leif Persson.

Även denna gård har växtodling som inriktning – även entreprenad inom samma område och det har såtts mycket raps genom åren berättar Erik.

– Jag gick gymnasium med lantbruksinriktning, Kvinnersta i Örebro. Där gick jag ett lärlingsprogram, vilket innebar att jag gick längre dagar i skolan när jag var där och sedan jobbade jag 1-2 dagar i veckan och då hos Leifs kusin.

Efter gymnasiet bar det i väg ner till Alnarp och till sommaren tar Erik sin examen.

– Vad examensarbetet kommer att innehålla är inte helt klart än. Beslut tas inom en månad, men det lutar åt generationsskifte, säger Erik.

Banden med Gullviks knöts tidigt. I och med att Erik jobbade på Leifs kusins gård så har Erik mer eller mindre alltid haft koll på Gullviks.

– Jag hade en tanke på att fråga Leif om jobb på Gullviks, men sedan hann Martin före med att ställa frågan om jag var intresserad. Vi känner varandra lite grann. Jag har varit med på alla Gullviksmöten, jag har haft praktik hos Martin och Leif när det var ett jobb i skolan som skulle göras och jag och Martin har också gemensamma vänner. Så ja, det var ett kul erbjudande jag fick!

Erik, som är äldst i en syskonskara med en yngre bror och en yngre syster, berättar att han är tävlingsinriktad och målet är kunna hålla jämna steg med Martin redan nästa år.

– Just nu känns det dock som att jag kommer att vara en stor börda, men förhoppningsvis kan jag bidraga också och inte vara i vägen. Jag ska se till att lära mig så snabbt som möjligt, säger han.

På det privata planet är Erik sportintresserad. Han berättar att han spelat mycket fotboll och också åkt mycket längdskidor.

– Men när jag jobbade fyra säsonger i Sälen blev det mest slalom. Jag körde pistmaskin där. Sommarsemester är jag inte mycket för. Jag har inte ro för att ligga på en strand och göra inget, det är inte min favorit direkt.

Som många andra inom Gullviks är även jakt ett stort intresse. I huvudsak är det vildsvin som jagas.

– Det finns vildsvin kring gården där jag jobbat och jag tyckte att vi kunde ta hand om dem själva så jag tog jägarexamen. Jag har många vänner som jagar också.

Tillagar dem gör han själv även om köket inte riktigt är hans domäner.

– Min sambo gillar inte vilt kött så då får jag laga till det själv och bjuda vänner och övrig familj.
Hockey följs också.

– Det går bra för Örebro och det är ett stort intresse. Jag går på så många matcher som möjligt när jag är hemma och inte på Alnarp.

Vi hälsar Erik välkommen till oss – trojkan i Kumla blir därmed fulltalig igen!