NY PÅ JOBBET: En spontanansökan gav Clara jobb i Laholm

2023-06-19

Laholm har länge sökt personal. Det har varit ”mission impossible” att hitta någon, men så plötsligt dök Claras ansökan upp i mailboxen och på den vägen är det. Den 5 juni blev Clara arbetskamrat med Fredrik och Pelle! Som en skänk från ovan kom hon!

Clara, född 1998, är uppvuxen på en spannmålsgård på Österlen.

– Lantbruket har därmed alltid funnits nära mig, men jag visste ändå inte riktigt vad jag ville bli när jag sökte till gymnasiet. Eftersom jag har lätt för att lära valde jag därför Natur och det var där jag bestämde mig för att läsa vidare till lantmästare eller i alla fall fortsätta inom lantbruk.

Distansstudier inom lantbruk/skog på Vreta på heltid och halvtidsjobb med grisar och växtodling var en mellanstation innan Clara skrev in sig på Alnarp år 2020.

– Sommarjobbat har jag också gjort, berättar Clara. Under studierna på Alnarp har jag varit på Skånefrö och Växtskyddscentralen. Min pappa jobbar för övrigt inom grönytor på Skånefrö.

Examensarbetet är inlämnat och väntar nu på godkännande, en formsak enligt Clara. Till examensarbetet har det hämtats inspiration från vår Emil Möller i Tomelilla. Båda arbetena handlar om beslutsfattande vid förvärv av lantbruk. Emil skrev om den rådgivande biten. Clara och hennes gäng har vänt på det och koncentrerat sig på lantbrukarnas beslutsfattande. Vad är det som gör att beslutet blir som det blir? Tänker man rationellt eller är det mer på det emotionella planet?

Clara har full koll på Gullviks sedan innan. Dels via föräldrarnas gård och dels via Gullviks medverkan på Alnarps årliga tillställning Lantmästardagen.

Clara och sambons bopålar är nedslagna i Valinge utanför Varberg och det är också härifrån Clara kommer att utgå när hon blir mer varm i kläderna. Sambons gård är verksam inom mjölkproduktion.

– Det är min svärfar som driver den nu, men tanken är att sambon ska ta över. Förhoppningsvis ska jag hinna med att hjälpa till lite på gården också. Att jobba där är fritid för mig och jag gillar att vara ute. Jag funderar också på att börja spela golf.

Clara är aktiv i LRF på Simrishamnsbygden och numera också invald till valberedningen för LRF Ungdom Riks.

– Jag började involvera mig i det för att skapa kontakter i Halland. Det är ett sätt att träffa folk inom branschen. Jag ska ju starta ett liv i Halland och behöver kontakterna.

Hur ser dina förväntningar ut på jobbet hos oss på Gullviks?

– Det ska bli kul och spännande. Jag förväntar mig att lära mig väldigt mycket och jag är väldigt taggad på att börja jobba och bygga en karriär. Det ska bli spännande att lära sig det här.

Vi hälsar vår nya stjärna välkommen till gänget och är glada för att Laholm äntligen får ytterligare en medarbetare!

Kontaktuppgifter till Clara hittar du här!