NY PÅ JOBBET: Arne Nyroth: Full fart framåt på Gotland

2022-05-02

Arne Nyroth är Gullviks man på Gotland från och med den 1 maj. Då tar han över efter Johannes Nyrot vars pappa är hustruns bror.

Arne, som är lantmästare, inledde sin yrkesverksamma karriär på Lantmännen och under de 20 år han var där arbetade han inom olika områden, både med sälj, rådgivning och de sista fem åren som marknadschef på Gotland.

– Efter Lantmännen var jag sju år på Landshypotek. Jag lånade ut pengar till lantbrukare när t ex markköp skulle finansieras eller när generationsskiften skulle genomföras. När jag började känna mig färdig med banken fick jag erbjudande om att bli driftledare på Ryftes Grönsaker, berättar Arne.

På Ryftes har Arne ansvarat för drygt 1.000 hektar varav drygt 200 är specialodlingar som lök, hallon, palsternackor, potatis och morötter. De kvarvarande hektaren är spannmål, oljeväxter och ärtor.

Efter fem år är det nu dags att gå vidare.

– Johannes skulle dra ner och föreslog mitt namn för Carl Christian och på den vägen är det. Jag ser verkligen fram emot att börja på Gullviks. Jag tycker om att träffa mycket folk och vara ute i fält. Jag är liksom tillbaka där jag en gång började. Som säljare och rådgivare till växtodlare. Jag har haft förmånen att ha lantbrukarnas förtroende i många år och har man suttit i 100 kökssoffor hos bönderna fattar man hur en bonde fungerar, säger Arne.

Arne berättar att han jobbat väldigt mycket de senaste åren och att arbetsmängden förväntas bli hög även på Gullviks.

– Vi har jättemycket jobb att göra på Gotland. Vi kan öka vår marknadsandel ganska mycket, det finns en stor potential. Mitt mål är att vårda befintliga relationer, men också att skaffa nya, säger han.

Så mycket fritid har det inte blivit under tiden hos Ryftes, men den som blir läggs bland annat på en liten besättning med Highland Cattle.

– De sköter mina betesmarker. Den vita på bilden här bredvid blev bortstött av sin mamma, som var ointresserad av en vit kalv och han är därför uppvuxen i trädgården. Han ligger och väntar på mig när jag kommer hem!

Andra aktiviteter utanför jobbet är båten och så sitter Arne med i styrelsen i Egendomsnämnden, de som förvaltar kyrkans jord och skog på Gotland.