NutriFibre-odlare vinnare i norsk grovfodertävling

2024-02-20

Nådde högt på flera viktiga parametrar

Vinnare i 2023 års norska grovfodertävling är NutriFibre-odlarna Ingrid Holm och Tore Kristensen på Øvre Lønnum gård vid Mære, strax nordöst om Trondheim. Paret har varit mjölkproducenter sedan 2011 och vann grovfodertävlingen med ett resultat på över 1 400 FEm per dekar*.

Under 2023 arrangerades det för fjärde gången en grovfodertävling i Norge. Det finns en önskan om ett ökat fokus på grovfoder, både mer och bättre grovfoder i Norge och därför beslutade sig flera stora aktörer inom lantbruket att tillsammans genomföra Grovfôrkampen 2023.

I mitten av januari 2024 samlades de sex deltagande gårdarna hos Yara i Porsgrunn för att kora vinnaren, som blev paret Holm och Kristensen. Enligt juryn har snittskörden aldrig varit högre i tävlingen och när det kommer till foderenheter per dekar var det väldigt jämnt i toppen. Holm och Kristensen gick segrande ur tävlingen då de även hade bra resultat på smältbarhet och protein. Kristensen och Holm deltog med en NutriFibre-vallfröblandning från Barenbrug.

– Ingrid Holm och Tore Kristensen på Øvre Lønnum gård på Mære i Trøndelag är årets vinnare i Grovfôrkampen 2023. De har imponerande höga skördenivåer och träffar även rätt på skördetidpunkt och gödsling. De får därmed ett foder med ett högt energivärde och de landar även på ett bra proteinvärde, säger juryordföranden Ragnhild Borchsenius i NLR (Norsk Landbruksrådgiving).

Tävlingen arrangerades av Norsk Landbruksrådgiving, Felleskjøpet Agri, Tine, Nortura och Yara

*10 dekar = 1 hektar

NutriFibre från Barenbrug köper du hos oss på Gullviks.

För rådgivning och köp av vårt vallfrö. Kontakta oss.